Hvis man står af den gule metro på Hösök tere kommer man til Heltepladsen.
I 896 e. Kr. erobrede prins Árpád Ungarn hvor han blev valgt som øverste fyrste for stammerne og ideen til Heltepladsen opstod da 1000 året for magyarernes invasion skulle fejres i 1896. Arbejdet begyndtes samme år, men monumentet stod først komplet i 1929.
Søjlen med ærkeenglen Gabriel, er 36 meter høj. Rundt om søjlen ses en ryttergruppe, der udstråler styrke og beslutsomhed. Det er de syv Magyarske stammefyrster med Árpád som anfører, der skuer ud over det nye land.
Bag monumentet står to buede arkader, i hvis nicher de navnkundigste ungarske regenter er anbragt. Under hver statue sidder et relief, hvor en vigtig episode i deres regeringstid bliver fremstillet. Grupperne på toppen af arkaden fremstiller - Arbejde og sundhed - Stridsvognen - Fredsvognen samt Viden og Ære.
De to tempelligende ny-klassicistiske bygninger rummer henholdsvis Kunstgalleriet (1895) og Kunstmuseet (1906).
Magyarerne sluttede sig i det 5. århundrede f. Kr. sammen med den tyrkiske Onogur-stamme og fortrak til områderne lige nord for Sortehavet. Onoguerne delte sig, nogle flyttede til Bulgarien, andre til Volga floden og den sidste gruppe dannede stammeforbund med de tyrkiske khazarer. Med tiden fik denne gruppe navn efter den mægtigste stamme i forbundet - megyerne. Hermed har vi oprindelsen til navnet magyar og Magyarország som ungarerne selv kalder deres land. De udenlandske navne er afledt af Onogur, der på latin blev til Hungarus.
Magyarerne blev tvunget videre vestpå fem til Centraleuropa og det nuværende Ungarn 895-96 e. Kr., om der var tale om en krigerisk invasion eller en fredelig indvandring vides ikke. Magyarerne blev dog stoppet da de nåede germanerne.
Området var på daværende tidspunkt især beboet af slaver (fællesnavn for folk der taler slaviske sprog). Slaverne havde en forholdsvis højtudviklet landbrugskultur da magyarerne ankom, og magyarerne valgte at adoptere denne kultur.
Magyarerne talte et finsk-ugrisk sprog, hvilket er grunden til at ungarerne ikke kan relatere deres sprog til de omkringliggende lande og ej heller til finsk som er udviklet så meget gennem tiderne, at ungarsk og finsk ikke længere ligner hinanden.
Den 2.5 km. lange Andrassy Ut fører fra den indre ringvej ud til Heltepladsen. Det er værd at tage en spadseretur og se nærmere på de mange smukke og meget store hus som ligger her. Før i tiden beboedes hvert hus af en familie, men er i dag omdannet til lejligheder (leje).